Fakta om vor overbelastning af Jorden
Årsagen til den globale klimakrise, biodiversitetskrise og forureningskrise er grundlæggende, at vi er blevet for mange mennesker, der forbruger og forurener for meget og lægger beslag på for meget plads.
Efter den industrielle revolution er menneskecentreret vækst kommet til at spille en nøglerolle på Jorden. Der er sket en eksplosion i antallet af mennesker, en eksplosion i vores produktion, forbrug og udledning af drivhusgasser, og en eksplosion i den plads, vi optager i massiv grad.
Forskere kalder udviklingen efter 2. Verdenskrig, hvor den menneskecentrerede vækst er gået ekstraordinært stærkt, for den store acceleration.
Problemet er, at Jorden ikke er blevet større.
​​​​​​​​​​​

Forskellige indikatorer viser forskellige sider af vores overbelastning af Jordens klima og natur.
​
1) CO2
Vores udledninger af CO2 sætter nye rekorder næsten hvert år, og mængden af CO2 i atmosfæren vokser konstant. Før den industrielle revolutions begyndelse var den på 280 ppm (parts per million) eller mindre. I 2024 rundede den 422 ppm.
​​
Sidste gang, der var en sammenlignelig mængde CO2 i atmosfæren, var for 3-5 millioner år siden.
Jorden var dengang 2-3 grader varmere end nu, og havene stod 10-20 meter højere end nu.
​​
Vi har i dag kurs mod en global opvarmning på ca. 3 grader sidst i dette århundrede og dermed det dobbelte af Parisaftalens mål om at begrænse den til 1,5 grad. Ifølge The 2024 State of the Climate Report udgivet af Oxford-tidsskriftet BioScience står vi allerede nu “på tærsklen til en uoprettelig klimakatastrofe.”

2) Råmaterialer
Vi udgraver – hvert år – over 100 milliarder tons råmaterialer, hvilket er mere, end vi har udgravet i alt fra menneskehedens oprindelse indtil 1950, to verdenskrige inklusive. Og vi genbruger kun 7,2 procent.
Ifølge FN-rapporten Bend the Trend: Pathways to a Liveable Planet as Resource Use Spikes (2024) var det globale forbrug af råmaterialer i 1970 på godt 30 milliarder tons. I 2024 nåede det ca. 107 milliarder tons. Dermed er vores forbrug af råmaterialer nu mere end 3,5 gange så stort som i 1970. Forbruget vokser årligt med gennemsnitligt godt 2,3 procent. Fortsætter vi den nuværende kurs, vil det nå 160 milliarder tons i 2060.
På verdensplan brugte en gennemsnitsborger i 1970 8,4 tons råmaterialer. I 2024 var det steget til 13,2 tons. Fortsætter vi den nuværende kurs, vil en gennemsnitsborger i 2060 bruge ca. 16 tons.
Hvor meget en gennemsnitsborgers forbrug af råmaterialer på 13,2 tons om året skal reduceres for at blive bæredygtigt, er omdiskuteret. I forskningslitteraturen figurerer der tal fra 3 tons råmaterialer til 8 tons råmaterialer pr. person om året.
Hvis forbrugsmængden pr. person sættes til 5 tons råmaterialer om året – hvilket givetvis er højt sat, hvis 30-50 procent af Jordens landareal og havareal skal reserveres til vild natur – vil det for en gennemsnitsborger i et højindkomstland indebære et fald på 19 tons pr. år. (fra 24 tons til 5 tons).
3) Planetære grænser
Vi mennesker overskrider flere og flere planetære grænser og har dermed bevæget os ind i en ”højrisikozone”. I 2009 var det 3, i 2015 var det 4, og i 2023 var det 6 planetære grænser, vi havde overskredet. Og de planetære grænser, vi tidligere har overskredet, har vi overskredet i endnu højere grad i dag.
Konkret drejer det sig om følgende ni planetære grænser, som det er afgørende, at vi holder os indenfor, hvis vi skal opretholde et stabilt og bæredygtigt jordsystem for menneskeheden og planetens millioner af andre arter:
-
klima
-
biodiversitet
-
fældning af skov (arealanvendelse)
-
forbrug af ferskvand
-
forurening af luft med partikler
-
nedbrydning af ozonlaget
-
forsuring af havet
-
udslip af reaktivt kvælstof og fosfor til miljøet
-
alle former for menneskeskabt forurening

Kilde: Videnskab.dk
Professor Katherine Richardson, der står i spidsen for den internationale forskning i planetære grænser og er leder af Sustainability Science Centre ved Københavns Universitet, har udtalt: ”Med planetære grænser som ramme ønsker vi at råbe vagt i gevær i det internationale samfund som advarsel om, at vores jordklode er i fare for at forandre sig på en måde, hvor den ikke længere kan understøtte civilisationen, som vi kender den.”
​
4) Biokapacitet og økologiske fodaftryk
Menneskehedens økologiske fodaftryk på Jorden er større end Jordens biokapacitet.
Vores økologiske fodaftryk angiver det areal, der skal til for at forsyne os med de naturressourcer, vi bruger, og for at absorbere vores affald, især CO2. Vores økologiske fodaftryk skal sammenholdes med Jordens biokapacitet, der angiver dens evne til at gendanne naturressourcer og at absorbere affald. Med andre ord det økologiske råderum, som vi skal holde os indenfor, hvis vi skal leve bæredygtigt.
Menneskenes økologiske fodaftryk er i dag så store, at vi lever, som om vi havde 1,7 jordklode til rådighed. Sagt på en anden måde opbruger vi ikke kun 100 procent, men 170 procent af verdens biokapacitet. Resultatet af vores overtræk på biokapacitetskontoen er klimakrisen, biodiversitetskrisen, forureningskrisen etc.
Men det er ikke nok at reducere størrelsen af vores økologiske fodaftryk, så de kommer til at svare til størrelsen af Jordens biokapacitet. De bør faktisk ikke lægge beslag på mere end helst 50 procent af dens biokapacitet, hvis vi skal bremse biodiversitetskrisen. Det betyder, at vi skal have over 3 jordkloder til rådighed, hvis vores levevis i dag ikke blot skal være bæredygtig for os selv, men også for planetens millioner af andre livsformer.
I 2024 overskred menneskeheden Jordens biokapacitet allerede den 1. august, dvs. vi i løbet af årets første syv måneder havde forbrugt og forurenet lige så meget, som Jordens økosystemer bruger 12 måneder på at genskabe og absorbere. Denne overskridelsesdato kaldes Earth Overshoot Day. Men skal 50 procent af Jordens biokapacitet reserveres til vild natur, skulle Earth Overshoot Day allerede ligge den 16. april i 2024.
5) Plads
Vi mennesker lægger beslag på kolossale mængder plads i dag, hvilket er hovedårsagen til den globale biodiversitetskrise. Kun knap 23 procent af landjorden (bortset fra Antarktis) og 13 procent af verdenshavene (primært omkring Arktis og Antarktis) kan klassificeres som nogenlunde vild natur.
I Danmark er det kun 1,6 procent af landarealet og 1,9 procent af havarealet, der kan betegnes som beskyttet vild natur.
Ifølge en række eksperter og organisationer – f.eks. FNs klimapanel – skal 30-50 procent af både Jordens landareal og havareal afsættes til beskyttet vild natur, hvis det skal lykkes os at bevare hovedparten af verdens arter. Hvis vi skal redde alle arter, skal vi afgive endnu mere plads.
Store områder med vild natur er tillige væsentlige midler til at bremse klimakrisen og afbøde konsekvenserne af den.
​
6) Dyreliv
I løbet af de sidste godt 50 år er der sket et voldsomt fald i Jordens dyreliv. Ifølge Verdensnaturfondens Living Planet Report (2024) blev bestande af vilde hvirveldyr (fugle, fisk, pattedyr, krybdyr og padder) verden over i gennemsnit reduceret med 73 procent fra 1970 til 2020.
Ifølge Verdensnaturfondens sidste seks Living Planet Reports (2014-2024) er gennemsnitsstørrelsen af planetens bestande af vilde hvirveldyr kun blevet mindre og mindre og mindre: Fra 1970 til 2010 faldt den med 52 procent. Fra 1970 til 2012 faldt den med 58 procent. Fra 1970 til 2014 faldt den med 60 procent. Fra 1970 til 2016 faldt den med 68 procent. Fra 1970 til 2018 faldt den med 69 procent. Og fra 1970 til 2020 faldt den med 73 procent.
7) Arter
Globalt uddør arter med en fart, der ifølge bl.a. Verdensnaturfonden ligger 100 til 1.000 gange over gennemsnittet i de sidste mange millioner år. Og det er på vej til at gå endnu hurtigere, for tilbagegangen for arter i moderne tid er ikke blot uden fortilfælde i menneskehedens historie, ja, i de sidste 66 millioner år. Den accelererer også.
Ifølge en statusrapport fra FN’s biodiversitetspanel fra 2019 er 1 million dyre- og plantearter truet af udryddelse, mange inden for årtier. Ifølge en videnskabelig artikel fra 2023 er det snarere ca. 2 millioner arter, der er det. Ifølge nogle af verdens mest fremtrædende biologers skøn risikerer vi at have udryddet op mod ca. 50 procent – eller sågar 75 procent – af Jordens arter allerede omkring 2100, hvis vi fortsætter den nuværende kurs.
8) Mennesker og landbrugsdyr
Siden de første civilisationers fremkomst for årtusinder tilbage har menneskene været årsag til tabet af hele 83 procent af individerne af Jordens vilde pattedyr. Til gengæld er omfanget af os mennesker og vores landbrugsdyr såsom kvæg og grise skudt stejlt i vejret.
​
Målt i biomasse udgør menneskene 36 procent af verdens pattedyr, og vores landbrugsdyr udgør 60 procent af verdens pattedyr. Tilsammen udgør vi altså 96 procent af Jordens pattedyr, mens vilde pattedyr er svundet ind til 4 procent i alt. For nogle årtusinder siden var størrelsesforholdet det modsatte.
Derudover er ca. 70 procent af planetens fugle nu i fangenskab – langt størstedelen er kyllinger. I alt er landbrugsdyrs biomasse ca. 30 gange så stor som vilde pattedyrs og fugles tilsammen. Vi har med andre ord i stort omfang erstattet vild natur med natur, som vi indespærrer, mishandler og udnytter efter forgodtbefindende.
